Glaucoma

El glaucoma és la principal causa de ceguesa al mon. S’estima que hi ha uns 60 milions de persones amb glaucoma. Com que és una malaltia silenciosa moltes vegades passa desapercebuda i fins i tot sense diagnosticar.

 

Què és el glaucoma?

El glaucoma és una malaltia ocular progressiva que danya el nervi òptic. Com que el nervi òptic és per on passen totes les fibres que transporten la informació de l’ull cap al cervell, si hi ha glaucoma es pot acabar amb la pèrdua irreversible de visió. Es caracteritza per la pèrdua de visió perifèrica progressivament, i així la gent s’hi refereix com a visió de tunel.

 

Tipus de glaucoma

Bàsicament el podem dividir en dos: Glaucoma d’angle obert o Glaucoma d’angle tancat.

Durant molt de temps es va associar el glaucoma a la pressió intraocular alta. Així quedaven desatesos molts pacients on la pressió intraocular (PIO a partir d’ara) tenia un valor normal.

Últimament enlloc d’analitzar la PIO, s’analitza el nervi òptic i així es poden detectar més.

 

Factors de risc

El més important probablement és el component genètic, encara que també hi fa l’ètnia, gent d’orígen asiàtic, africà o sudamericà té mes risc de patir aquesta malaltia.

També és un factor de risc tenir una miopia o hipermetropia alta, desprendiment de retina o haver patit algun trauma

 

Tractaments

El glaucoma no es pot curar, pel que és importantíssim poder-ne fer una detecció quan abans millor i frenar-ne l’evolució. S’usen coliris per baixar la PIO

 

Si creus, per antecedents familiars, o per pèrdua de visió, que pots tenir glaucoma, no dubtis a demanar una visita amb nosaltres per poder-te fer una revisió del fons d’ull. Comptem amb l’assessorament d’un oftalmòleg també.

Comentaris