La llum és imprescindible per la visió i pel bon desenvolupament d’algunes funcions del nostre organisme. Hi ha però, longituds d’ona de l’espectre electromagnètic que no son beneficioses per nosaltres.

Degut al canvi d’hàbits i sobretot després de la pandèmia, hi ha una sobreexposició als dispositius electrònics (telèfons, tauletes, ordinadors...). Això provoca que actualment hi ha molta més llum blava, ultraviolada o nociva que arriba als nostres ulls. 

Hi ha llum blava necessària pel nostre organisme, son els blaus turquesa o més clars, i llum blava nociva, que son els blaus més foscos o elèctrics. 

Aquesta llum blava nociva es troba al sol, als llums led o als dispositius digitals. 

Segons un estudi fet al 2020 (probablement ara la xifra és fins i tot més alta) diu que passem estadísticament 11 hores davant de dispositius digitals.  Evidentment els nostres ulls no han evolucionat com per poder fer això de manera eficient pel que provocarà símptomes, però també hi ha una exposició molt alta de llum nociva que provocarà l’envelliment de l’ull més ràpidament. Això comportarà l’aparició de cataractes abans (dintre de tot, es poden operar o sigui que entre cometes tampoc és “tan greu”) o l’aparició de Degeneració Macular.  Es calcula que a l’estat hi ha 800mil persones amb DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat), però aquest número augmentarà als propers anys, degut, precisament, a la sobreexposició a la llum blava.

També hi ha altres factors de risc com el tabaquisme, hipertensió, antecedents familiars, la dieta o raça.

El primer canvi que hauríem de fer és reduir l’exposició a dispositius digitals. Encara que sembli impossible de fer, el telèfon mai hauria d’estar a la nostra habitació per dormir ni ser la última cosa que mirem abans de tancar els ulls. Hi ha vidres òptics que poden fer-nos d’escut d’aquesta llum nociva però deixant pas a les ones de llum beneficioses pel nostre organisme;  i per descomptat, les revisions periòdiques ajudaran a detectar, amb sort precoçment, qualsevol problema a la visió. 

La vida és massa bonica... per no veure-la bé.